Brezglutenski kruh ima posebno teksturo

Na kmetijah se je v preteklosti in tudi danes od žit najpogosteje gojila pšenica, zato ni nič nenavadnega, da je kruh že od nekdaj del naše prehrane, saj so ga pekle že naše babice in prababice. Poleg tega, da je pšenica glavna sestavina kruha že desetletja, pa v 80% vsebuje tudi gluten, rastlinsko beljakovino, ki daje kruhu tudi značilno teksturo. Brezglutenski kruh tako mnogim ne diši ravno zaradi tega, ker nima značilne teksture.

Tako je tudi gluten del naše prehrane že desetletja. Brezglutenska hrana tako temelji povsem na živilih, ki ne vsebujejo glutena in glutenskih žit, verjetno najtežje pa se je, že zaradi tradicije, odreči kruhu. Zato je potrebno pomisliti na čim boljši način, kako ga nadomestiti.

Za brezglutenski kruh se uporabljajo izključno žita brez glutena

Za peko kruha se tako danes lahko uporabljajo različni nadomestki. Glutenska žita lahko zamenjate z različnimi vrstami moke iz tistih vrst žita, ki ne vsebujejo glutena, kot so na primer koruza, riž ali pa ajda, amarat in kvinoja. Ker pa tovrstna žita nimajo značilnosti, ki jih daje pšenici gluten, se za brezglutenski kruh uporabljajo različni aditivi, ki testo namesto glutena držijo skupaj.

Brezglutenski kruh lahko danes kupite tudi že v pekarnah in bolje založenih trgovinah, lahko pa se odločite, da ga spečete kar sami. Pri peki je pomembno, da se natančno držite napisanega recepta in deleža predpisanih sestavin. Ker je testo za brezglutenski kruh bolj lepljivo, si lahko pomagate tudi s kuhinjskim robotom in ga nato stresete v primerno velik model za peko.

Si želite takšen kruh poskusiti tudi sami, ste vabljeni, da obiščete spletno stran http://brezglutena.schaer.com/izdelki.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.