Kakšen je ugled odvetnikov v Sloveniji?

odvetnik-3Nekateri ljudje imajo z odvetniki dobre, spet drugi slabe izkušnje, zato so si mnenja o njihovem ugledu zelo različna, vendar naj bi se ugled odvetnikov po nekaterih raziskavah v Sloveniji kontinuirano zmanjševal.

Med glavnimi razlogi za zmanjševanje ugleda so predvsem odvetniki in pa tudi velike odvetniške pisarne, ki so bili vpleteni v gospodarske afere ter stečajne in likvidacijske postopke. K slabemu ugledu naj bi prispevalo tudi število odvetnikov, saj naj bi jih bilo preveč. Kljub temu pa pravne fakultete vsako leto kar pokajo po šivih ob vpisih. Marsikdo si med šolanjem tudi premisli, velika večina pa jih nadaljuje s šolanjem. Jih pa potem po pridobljeni diplomi velika večina pristane na zavodu za zaposlovanje. Ker za plačevanje pripravnikov ni denarja se tudi število pripravniških mest z leti zmanjšuje. Nekateri so mnenja, da so odvetniki vse mlajši, kar posledično povleče za sabo neizkušenost, premalo znanja iz prakse in neveščo komunikacijo s strankami. Ob vsem tem pa odvetniška zbornica deluje izrazito pasivno.

Pri večini v presoji verjetno igra vlogo to, kako dobro je odvetnik vodil njihov primer. Problem v Sloveniji je verjetno ta, da so le redki specializirani za točno določeno področje. Posledično se morajo ukvarjati z izredno širokim spektrom prava, zato bodo le stežka toliko strokovni na primer na področju gospodarstva, kot bi bil odvetnik za gospodarsko pravo, ali pa za področje delovno pravo odvetnik.

Kljub vsemu povedanemu pa se prihodki odvetnikov in odvetniških pisarn iz leta v leto povečujejo, torej se ljudje še vedno radi zatekamo k njim po nasvete in pomoč v stiski.

Ta vnos je bil objavljen v Razno z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.