Vrste ginekoloških pregledov

Storitve, ki so povezane z ginekologijo, so zelo številčne. Med njimi posebno mesto zavzema tudi ginekološki pregled. Tudi ta se v nadaljevanju deli na številne vrste. Med najbolj pogoste sodijo preventivni ginekološki pregled, prvi ginekološki pregled, PAP test ali PAP bris, spremembe na zunanjem spolovilu, spremembe na materičnem vratu, spremembe na maternici, spremembe na jajčnikih ter podobno. Prav vse omenjene storitve opravljajo številne ginekološke ordinacije pri nas, ena izmed njih je zasebni zdravstveni zavod Štrumbelj.

Prvi ginekološki pregled

Za večino od deklet je prvi ginekološki pregled lahko kar zoprna zadeva. Že od nekdaj je znano, da so lahko ginekološki pregledi dokaj zoprni. Vendar pa se je potrebno zavedati, da vendarle ni tako zelo hudo. Tehnologija je zelo napredovala, uporabljajo se zelo moderni pripomočki za pregledovanje, poleg tega pa je tudi večina od ginekologov zelo prijazna ter čuteča do pacientk. Morda je nadležen le položaj med pregledom, vse ostalo pa je lahko povsem prijetno ter neboleče.

Prvi pregled pri ginekologu je najpogosteje preventivne narave. Veljajo za preglede pred uporabo kontracepcije ali preglede z odvzemom PAP brisa.

Kaj je PAP test ali PAP bris?

PAP bris je bris materničnega vratu. Pri njem ginekolog s primernim pripomočkom postrga celice z zunanje površine materničnega vratu. Nato še s posebno krtačko postrga celice s kanala materničnega vratu. Dobljene celice nato razmaže po stekelcu, jih fiksira in pošlje na pregled v citološki laboratorij. Pregled ni boleč, lahko pa nastane blag krvavkast izcedek.

Spremembe na zunanjem spolovilu in v nožnici

Med take spremembe štejemo vnetne spremembe, izrastke ter tvorbe in nezaceljene rane, sumljive za rakave spremembe.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.