Zakaj je sploh pomembna optimizacija spletnih strani?

Ne bomo začeli na začetku, ker tisti, ki potrebuje optimizacijo spletne strani, predpostavljamo, da svojo spletno stran že ima. Preden pa razložimo, kaj je optimizacija spletnih strani naj izpostavimo njen glavni namen in bistvo. Z dobro optimizacijo strani bo vaša spletna stran v iskalnikih segala po čim višjih pozicijah – seveda le ob iskanju besed in besednih zvez povezanih z vašo branžo. Nekateri zmotno mislijo, da bodo registrirali podjetje, izdelali spletno stran in nato jih bodo ljudje našli pod imenom njihovega na novo registriranega podjetja. Kako le, če še nihče nikoli ni niti slišal za vas. Našli vas bodo po storitvah oz. izdelkih, ki jih ponujate.

Kje se optimizacija spletnih strani sploh začne?

Optimizacija spletne strani se začne že z njeno izdelavo, a se ponavadi zgodi, da programerji oz. »izdelovalci« spletnih strani ne razmišljajo o optimizaciji spletnih strani, ker to preprosto ni njihovo delo. Zato je ključnega pomena, da daste spletno stran že v osnovi izdelati nekomu, ki se spozna tudi na optimizacijo spletnih strani ali pa vsaj sodeluje s strokovnjaki na tem področju. Govorimo o začetni fazi optimizacije ali t.i. on-site optimizaciji, ki se nanaša na uporabo ustreznih elementov in poimenovanj, da bodo (po domače povedano) iskalniki že zaradi lepo strukturirane kode in zastavitve naslovov strani, URL-jev, naslovov in podnaslovov vsebin in še bi lahko naštevali imeli vašo stran raje kot pa tisto od konkurence. Prav zaradi omenjenega mora optimizacija spletne strani temeljiti na tesnem sodelovanju med programerjem in t.i. SEO strokovnjakom.

Poleg on-site optimizacije je pomembna tudi off-site optimizacija spletnih strani. Pred leti je bilo za tovrstno optimizacijo potrebno imeti dovolj spletnih priporočil ali z drugimi besedami povratnih povezav na vašo spletno stran, kjer so zadovoljne stranke pisale o vas (upajte, da) pozitivna priporočila. Danes je sicer tudi ta del potreben, vsekakor pa ne zadosten, kar je tudi prav. Vsak bi lahko namreč po različnih blogih, forumih ipd. o sebi pisal samo lepe stvari in bi relativno enostavno prilezel zelo visoko.

Optimizacija spletnih strani – kako je bilo včasih in kako je danes

Danes je poleg obeh omenjenih optimizacij pomembno graditi tudi na prepoznavnosti. To dosežemo ne več načinov – lahko imamo to srečo, da jim ponudimo točno to kar iščejo, lahko pa njihovo zanimanje vzpodbudimo z zanimivimi izdelki, vsebinami, jih nagradimo ipd. Vse to bomo pa lažje dosegli s prisotnostjo na različnih socialnih omrežjih, kjer si ljudje še bolj in brez zadržkov med sabo delijo dobre stvari. Bodite tudi vi »tista dobra zadeva« o kateri vsi govorijo in tako bo optimizacija spletne strani nekaj k čemer lahko tudi sami prispevate.

This entry was posted in Internet and tagged , . Bookmark the permalink.