Ciper bo še dolgo razdeljen

ciper8Ciper je otok z bogato zgodovino in je imel v starogrškem obdobju poseben pomen, saj se na njem nahaja gora bogov, Olimp. Danes najdemo tam precej ostankov antične kulture, ki skupaj s čudovitim podnebjem na Ciper vse bolj privablja turiste. Ti Cipra namreč dolgo niso obiskovali zaradi spora med severnim in južnim delom otoka.

Kaj je povzročilo spor na Cipru?

Ciper je bil pod britansko oblastjo in v času po letu 1960 se je pričelo njegovo osamosvajanje. Takrat se je grška oblast odločila, da želi Ciper priključiti Grčiji, s čimer se je del prebivalstva otoka strinjal. Leta 1974 je prišlo do državnega udara, s katerim so odstranili nadškofa Makariusa 3., ki si je prizadeval za popolno neodvisnost otoka, v to pa se je vmešala Turčija, ki je zasedla severni del otoka. Ciper tako delimo na severni del, ki zavzema tretjino otoka in je poseljen s Turki, in ga druge države ne priznavajo kot neodvisnega, južni dve tretjini otoka pa veljata za grški.

Mednarodna skupnost si je dolgo prizadevala, da bi Ciper ponovno združila, vendar so na njem še vedno prisotni pripadniki mednarodnih mirovnih sil – kljub temu, da je med obema deloma otoka premirje. Zadnjo možnost za združitev je imel Ciper leta 2004, ko mu je bila pod okriljem OZN ponujena združitev in s tem tudi vstop celotnega otoka v Evropsko unijo. Žal pa so se prebivalci grškega dela na referendumu odločili, da si ne želijo niti združitve niti vstopa turškega dela v EU in so prizadevanja padla v vodo. V EU je danes tako zgolj grški del Cipra.

Ne glede na razmere pa Ciper ostaja zelo priljubljena turistična destinacija. Oglejte si ponudbe na spletni strani turistične agencije GTA Neptun: www.gta-neptun.si.

Ta vnos je bil objavljen v Počitnice z značkami , , , . Zaznamek za trajno povezavo.