Depilacija doma ali pri kozmetičarki?

Depilacija je postala nuja. Telesna poraščenost je v zadnjem desetletju povsem iz mode, saj imamo za estetsko gladko telo, ki nima vonja po znoju – in žal je največ žlez znojnic prav tam, kjer je telo po naravi poraščeno. Odstranjevanje dlačic pa ni zapoved zgolj za nežnejši spol, temveč tudi za močnejšega. Moški tudi sami pri sebi ne marajo poraščenih pazduh, prsi in morda celo hrbta. Nekateri zato pridno obiskujejo kozmetične salone, drugi poskrbijo za nego telesa kar doma, pogosto ob pomoči partnerke.

Depilacija ni nikoli trajna

Na področju odstranjevanja dlačic smo naredili kar dolgo pot od britvice do laserskih odstranjevalcev. Kateri način je tisti, ki ga boste izbrali sami, je seveda odvisno od osebnih potreb. Marsikomu ni nobena težava, če vsak večer pod tušem uporabi še britev in si obrije noge, drugi imajo raje, da je mogoče na telesno poraščenost pozabiti vsaj za teden ali dva, morda pa celo še več. Za razliko od britja dlak, pri katerem se korenina dlačic ne odstrani in zato ta hitro spet zraste, so načini z uničenjem korenine precej bolj učinkoviti. Že s pomočjo depilacijske kreme lahko dlačice odstranimo za približno deset dni, če se odločimo za metode s puljenjem, pa bo delo še manj pogosto. Kaj zagotovi najbolj trajen rezultat? Zagotovo laserske metode, ki jih je treba na začetku izvesti vsak teden, pa imamo lahko že po treh tretmajih tudi za več mesecev miru.

Metode, ki jih lahko preizkusite doma

Prav vsaka metoda za odstranjevanje dlačic, ki vam je na voljo pri kozmetičarki, vam je na voljo tudi za domačo uporabo. Vprašanje je le, ali se želite doma mučiti, tvegati površno opravljeno delo, morda pa še narediti nered, ali ne. Včasih je pač precej bolj elegantno obiskati profesionalko, ki opravi delo precej hitreje od vas, pri kateri vas ne skrbi, če vosek kane na delovno mizo, predvsem pa vam ni treba biti akrobat, da bo odstranili tudi dlake na zadnji strani telesa, ki jih zagotovo ne vidite brez pomoči ogledal.

S čim se torej lahko lotite depilacije, če boste vztrajali pri domači izvedbi?

Najbolj preprosta izbira so že pripravljeni kozmetični trakovi z voskom, ki jih dobite v vsaki drogeriji. Žal so nekoliko nepraktični, zato se marsikatera ženska odloči za nakup grelnika za vosek, v katerem sama stopi granule voska, tako kot to naredijo kozmetičarke. Depilacija s pripravljenimi kompleti iz drogerije je namreč morda primerna zgolj za gladka meča, če želite poskrbeti za večji del telesa, pa gotovo ne.

Če voska ne marate, ker lahko pri njegovi uporabi hitro nastane packarija, je ena od rešitev električni depilator. Naprava, v kateri rotirajo majhne pincete, se lahko brez težave uporabi na vseh delih telesa, res pa je, da je postopek nekoliko počasnejši kot pri uporabi voska.

Zadnja domača rešitev je nakup laserske naprave za odstranjevanje dlačic. Če vam je depilacija neprijetna predvsem zaradi cukanja, potem bo to verjetno najboljša metoda za vas. A pozor: tudi tu se dlačic ne odstranjuje povsem brez bolečine, saj laser vsakič, ko zabliska, nekoliko zapeče. Največja pomanjkljivost laserja pa tiči drugje: postopek je zelo dolgotrajen, saj se »lučko« laserja premika zelo počasi, centimeter za centimetrom. A če si nekajkrat vzamete čas, ga boste kasneje prihranili – dlačic namreč resnično ne bo kar nekaj mesecev.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.