Izdelava unikatnih izdelkov

3d-tisk-1Mogoče ste že kdaj imeli kakšno idejo, da bi si kar sami izdelali nek malo poseben predmet, ki bi vam pomagal pri dnevnih opravilih v gospodinjstvu, avtomobilu, delavnici, pri športu ali pa bi preprosto iz kakšnih drugih razlogov želeli imeti ta unikaten izdelek. Tudi, če mogoče nimate orodja za izdelavo tega predmeta, to še ne pomeni da lahko to idejo kar opustite. Lahko si naredite kar 3D tisk vašega želenega izdelka ali pa si natisnete pripomočke, s katerimi lahko nato sami naredite izdelek, ki si ga želite. V kolikor pa ne zaupate v sposobnosti in kakovost 3D tiskov, pa se lahko obrnete na livarstvo.

Najbolj enostavno je, če si želeni izdelek kar v celoti izdelamo, razen, če imate res željo, da se tega lotite sami. S 3D tiskom ali pa z livarstvom si lahko izdelamo celoten izdelek, po delih ali pa si izdelamo le pripomočke, s katerimi bi nato sami izdelali želeni izdelek. Kakšen način boste izbrali je le na vas. V primeru, da vas 3D tiskanje zanima, si več o tem lahko preberete na strani http://www.chemets.si/, kjer so vam na voljo tudi za izdelavo prototipov in izdelkov.

Če se lotite zadeve s 3D tiskanjem, potrebujete zadevo najprej izrisati in načrtati v posebnem oblikovalsko računalniškemu programu. To datoteko je pomembno, da zna tiskalnik prebrati, da pravilno natiska. Izdelek pa se tiska po slojih, zato mora biti zadeva res pravilno načrtana, da ne pride do kakšnih napak. Pri livarstvu pa pred samim postopkom potrebujemo kalup. Kalup lahko naredimo s 3D tiskalnikom ali pa kako drugače. Pri kalupu pa je pomembno, da je narejen pravilno in kakovostno. Mora pa biti narejen izredno natančno, da je potem končni izdelek takšen kot si ga želimo. Ko je kalup narejen lahko vanj vlijemo želeno maso in počakamo, da se strdi in tako je naš izdelek končan.

Ta vnos je bil objavljen v Tehnologija z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.