Kaj najbolj pomaga proti zaprtju?

O zaprtju govorimo takrat, ko potrebo opravljamo manj kot trikrat na teden, pri tem pa je blato suho in trdo. Iztrebljanje je zato težavno in boleče. Danes poznamo različne vzroke za pojav zaprtja. Med najpogostejšimi pa je premalo vode v blatu, ki je posledica nezadostnega uživanja tekočine, nezdrava prehrana in pretežno sedeč način življenja.

Dokazano je, da hudo zaprtje nima le slabega vpliva na kakovost življenja, ampak lahko poslabša tudi naše telesno in duševno zdravje. Če se želimo proti zaprtju učinkovito boriti, se moramo zato v prvi vrsti osredotočiti na njegove vzroke. Na srečo pa za doseganje tega cilja potrebujemo le nekaj ključnih živil.

Voda in mineralna voda sta odlična rešitev proti zaprtju

Nezadosten vnos tekočine je eden od glavnih vzrokov za pojav zaprtja. Dokazano je, da že blaga dehidracija precej hitro zaustavi delovanje črevesja, pomanjkanje tekočine pa otežuje tudi potovanje odpadnih snovi skozi telo. Ravno obratna pa je situacija, če pijemo dovolj tekočine. Takrat je blato mehkejše in obilnejše, kar omogoča nemoteno odvajanje.

Najboljše zdravilo proti zaprtju je torej zadosten vnos vode, še boljša izbira pa je mineralna voda z dodatkom magnezijevega sulfata. Ta deluje na telo osmozno, kar pomeni, da sulfatni ioni nase vežejo vodo iz črevesne stene, zaradi česar se pospeši peristaltika.

Proti zaprtju se borimo s primerno izbiro hrane

Zaprtost pogosto muči tudi vse tiste ljudi, ki ne prenašajo laktoze. V tem primeru izberite kravje mleko brez laktoze ali druge rastlinske alternative mleka, kot sta na primer ovseno ali mandljevo mleko. Proti zaprtju se boste lažje borili tudi, če boste uživali probiotična živila, s katerimi boste uravnavali črevesno floro, ki zmanjša možnost pojava zaprtja.

Temelj preprečevanja prebavnih težav je zagotovo zdrava prehrana. Pri tem je pomembno uživanje velike količine vlaknin, ki povečajo volumen blata in ga zmehčajo. Obstajajo pa tudi živila in dodatki, ki bodo vašo prebavo dodatno čudežno spodbudili. To so sezamovo seme, oljčno olje, ricinovo olje, avokado, ingver, meta, regratov čaj in slive. Vsi omenjeni nasveti pa ne bodo imeli pravega učinka, če poleg tega ne boste poskrbeli za dovoljšnjo mero gibanja in sprostitev od vsakodnevnega hitenja po opravkih.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.