Kako pametno izbrati igrače za otroke

Ste že kdaj kateremu od otrok kupili kakšno igračo? Zagotovo! Če ne svojemu, pa otroku prijatelja, sorodnika ali znanca. Na kaj ste bili pri izbiri še posebej pozorni? Samo na videz? Napaka! Pri izbiri figure za otroka je v prvi vrsti potrebno upoštevati starost, nato materiale, iz katere je igrača izdelana, ne nazadnje tudi na samo uporabnost oziroma učinkovitost. Smiselno je torej izbrati pametne igrače za otroke, ki jih zagotovo ni moč najti kar kjer koli na trgu.

Za otroke stare med enim in drugim letom starosti je najpametneje na primer kupiti igrače, ki jih lahko vlečejo za seboj: telefonček na vrvici, kužek, račke; sestavljanke z večjimi sestavnimi deli, zunanja igrala, kot so na primer mali tobogani, gugalnice, poganjalčki.

Najpametnejše igrače za otroke med 2. in 3. letom starosti

Pametne igrače za otroke med drugim in tretjim letom starosti so za sestavljanje, slikanice z zvoki, dopolnilni kompleti, prikolice za traktorje, kuhinjska posoda, sanke, igre s kladivom, vtikanje žebljičkov ter podobno.

Pri takšni starosti se otroci namreč že lahko ukvarjajo z več predmeti oziroma stvarmi obenem. Še posebej privlačni zanje postanejo igrače v obliki gospodinjskih aparatov in različne vrste orodja. Najpametnejše so tiste z manj sestavnimi deli, ki od otrok zahtevajo večjo mero domišljije ter spodbujajo k posnemanju.

Idealne igrače za otroke med 3. in 4. letom starosti

Pametne igrače za otroke med 3. in 4. letom starosti so na primer kolo z večjimi kolesi, igre s kartami, ustvarjalni kompleti za pletenje, šivanje, raziskovanje, sestavljanje; igralne hišice, blagajne, punčke za lepotičenje ter podobno.

Otroci takšne starosti se že dojemajo kot nastopajoče osebe, zato poskušajo biti čim natančnejši posnemovalci. Vse bolj prepričljivo obvladajo igrače z manjšimi sestavnimi deli.

Najustreznejše igrače za otroke od 5. leta starosti dalje

Pametne igrače za otroke, ki so starejši od petih let, so na primer slikanice z besedilom, prave knjige za branje s številnih področij, zvezki, blokci, pobarvanke, barvice, raziskovalne, čisto pravi glasbeni inštrumenti, kolebnice, trampolini, rolerji, drsalke ter podobno.

Predšolski otroci že natančno vedo, kaj hočejo. Nekateri med njimi najraje poskakujejo zunaj v naravi, spet drugi so najraje v svoji sobi. Za obe skupini so na voljo primerne vrste pametnih igrač.

Ta vnos je bil objavljen v Vse za otroka. Zaznamek za trajno povezavo.