Kako pristopiti k pripravi poslovnega načrta

poslovni nacrt1V številnih člankih je že bilo poudarjeno kakšne so koristi poslovnega načrta in zakaj bi morali poslovne načrte pripravljati tudi mikropodjetja, vključno s samostojnimi podjetniki. Na tej točki pa pridemo do vprašanja kako se lotiti priprave poslovnega načrta. Dejstvo je, da priprava kvalitetnega poslovnega načrta zahteva čas, vsaj 100 ur dela. Poslovni načrt mora bazirati na konkretnih in kvalitetnih vhodnih informacijah, ne na predvidevanjih, in ravno zaradi zamudnosti zbiranja informacij in podatkov je priprava dobrega poslovnega načrta tako dolgotrajno početje.

Podjetniki pa še posebej ob zagonu posla nimajo veliko rezervnega časa, ki bi ga lahko namenili pripravi poslovnega načrta. Mnogi ga zaradi tega enostavno ne pripravijo in vodijo posel intuitivno, ‘na pamet’. Drugi pa poslovni načrt sicer pripravijo, a pisanju namenijo premalo časa in pozornosti. Tako nastajajo poslovni načrti, ki so slabi, ki ne opravljajo svoje vloge in ki lahko celo poslu napravijo več škode kot koristi. Zaradi slabega poslovnega načrta podjetje ne dobi posojila ali sredstev iz kakega drugega vira financiranja, se lahko zainvestira zaradi nekvalitetnih prodajnih napovedi, slabo koristi človeške in materialne vire itd.

Možna rešitev za opisan problem je oddaja priprave poslovnega načrta zunanjemu izvajalcu. Na trgu deluje vrsta podjetij, ki se ukvarjajo s poslovnim svetovanjem in ki podjetniku lahko pripravijo poslovni načrt. Mnogi podjetniki se odločijo za ta korak, a tudi izdelava poslovnega načrta s strani strokovnjaka ne zagotavlja vedno kvalitetnega in koristnega poslovnega načrta. Napaka, ki jo vedno znova ponavljajo naročniki izdelave poslovnega načrta je, da izdelovalcu zaupajo izdelavo, mu pošljejo nujno potrebne podatke in se v proces priprave poslovnega načrta več ne mešajo. Namen poslovnega načrta, ki je pripravljen ob zagonu posla, je med drugim tudi spoznavanje podjetnika z novim poslom priprava podjetnika na izziva, s katerimi se bo srečeval in samospoznavanje podjetnika – ocena znanj, veščin in lastnosti podjetnika. Vse našteto pa zahtevo stalno sodelovanje in komunikacijo med podjetnikom in izdelovalcem načrta. Dodana vrednost oddaje izdelave poslovnega načrta zunanjemu izvajalcu je v tem, da podjetnika skozi proces snovanja novega posla vodi izkušen strokovnjak, in v tem, da je poslovni načrt ne le vsebinsko kvaliteten, ampak tudi prepričljiv ter slogovno in jezikovno korekten.

Ta vnos je bil objavljen v Podjetništvo z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.