Kje lahko dobimo e pravljice?

Že od nekdaj otroci radi poslušajo zgodbice za lahko noč. Včasih so jim jih brali starši in stari straši, danes pa so e pravljice prosto dostopne tudi na svetovnem spletu. Na tak način jim lahko prisluhnejo sami in se ure in ure zabavajo ter hkrati tudi veliko naučijo. E pravljice so namreč lahko tudi poučne. Sodobni avtorji se zares trudijo da našim najmlajšim na prijeten način približajo vsakodnevne tematike, ki zaznamujejo sodoben čas. Tako se bodo v kasnejših letih lažje soočili z vsemi neprijetnosti ter izzivi, ki jih čakajo v življenju.

E pravljice so lahko v različnih oblikah

Dandanes so e pravljice dostopne v številnih formatih. Na priljubljenih video in zvočnih portalih je tako denimo na voljo nešteto tako klasičnih, kot tudi bolj sodobnih zgodbic za otroke vseh starosti. Malčki se zelo hitro tudi sami naučijo uporabljati računalnik ali mobilnih telefon in e pravljice najdejo brez pomoči staršev. Te so lahko na voljo v video obliki kot risanke ali v zvočni. Slednje so za otroke nekoliko bolj priporočljive, saj si morajo sliko ustvariti sami, kar jim pomaga pri razvijanju domišljije. Seveda pa med e pravljice lahko prispevamo tudi tiste, ki se na svetovnem spletu pojavljajo v obliki besedila. Te so za otroke še posebej pomembne, ker z branjem urijo tudi svoje kognitivne sposobnost. Tovrstna oblika zgodbic je še posebej dobrodošla v času epidemije, ko so knjižnice zaprte.

Kakšne prednosti še prinašajo novejši formati?

E pravljice so zaradi svoje vpetosti v svetovni splet dostopne v več formatih. Otroci ali njihovi starši si jih lahko denimo naročijo tudi preko vse bolj priljubljenih podcastov. Za pretakanje le teh potrebujemo le preprosto aplikacijo, ki je brezplačna in enostavna za uporabo. Tako lahko z določeno frekvenco (dnevno, tedensko ipd.) dobivajo novo zgodbico ali njeno nadaljevanje kar na tablico ali mobilni telefon. Zelo preprost in učinkovit način dostopanja do vedno novih pripovedk.

Ta vnos je bil objavljen v Počitnice. Zaznamek za trajno povezavo.