Kotni brusilniki in njihova uporaba

MAKITA set DK0053G

Kotni brusilniki so ročno električno orodje z vrtečim se abrazivnim diskom, ki se uporablja za rezanje, brušenje in poliranje. Uporablja se lahko za različna dela pri izdelavi kovin, kot so rezanje, brušenje, odstranjevanje obrusov, končna obdelava in poliranje.

Najpogostejše vrste kotnih brusilnikov se napajajo z električno energijo – bodisi z napeljavo bodisi z baterijami. Kateri brusilni diski se bodo uporabljali z vašim kotnim brusilnikom, je v celoti odvisno od vaše specifične uporabe in materiala, ki ga obdelujete. Več o tem si preberite v nadaljevanju.

Zakaj kupiti kotni brusilnik?

Ker so kotni brusilniki vsestranski in enostavni za uporabo. To je najbolj vsestransko orodje v škatli in bi moralo biti osnovno orodje v vsaki lopi ali delavnici.

Kotni brusilnik s pravim diskom lahko nadomesti številna orodja ter pospeši in olajša najbolj zamudna in naporna dela. Še bolje pa je, da jih je enostavno upravljati in da lahko vsak začetnik z ustreznimi varnostnimi ukrepi vzame v roke kotni brusilnik in začne delati. Zato so kot nalašč za projekte “naredi sam”.

Katera je najpogostejša velikost kotnega brusilnika?

Orodja za kotne brusilnike so na voljo v različnih velikostih, najpogostejša velikost, ki se prodaja v Združenem kraljestvu, pa je 115 mm. Model te velikosti je lahek, natančen in na splošno zelo enostaven za uporabo, zato je odlična izbira tako za začetnike kot za profesionalce.

Na voljo je široka izbira modelov in blagovnih znamk kotnih brusilnikov. Za razliko od številnih specializiranih orodij in abrazivov lahko vstopite v katero koli bližnjo trgovino s strojno opremo na svetu in najdete kotni brusilnik za prodajo. Kotni brusilniki so v ogromno različnih modelov blagovnih znamk po različnih cenah. Na izbiro kotnega brusilnika morajo vplivati predvsem vaš proračun, stopnja uporabe in vaše izkušnje. Ne zapravljajte torej preveč za vrhunski model, ki ga boste uporabili le dvakrat na leto.

Kateri disk za kotni brusilnik potrebujem?

Kotni brusilnik ste že kupili, zdaj pa potrebujete še ustrezne diske. Najprej morate določiti vrsto materiala, ki ga obdelujete – kovina ali zid?

Pomembno je tudi, kaj počnete z materialom, ali gre za rezanje, brušenje, odstranjevanje, končno obdelavo ali vse našteto?

Varna uporaba pravokotnega brusilnika

Poleg osnovnih varnostnih ukrepov je nastavitev pravilne hitrosti prav tako zelo pomembna. Kotni brusilniki z ustreznimi diski imajo najvišjo varno hitrost vrtljajev, s katero naj bi delovali, kar preprečuje, da bi se med uporabo razleteli in povzročili poškodbe.

Prepričajte se, da število vrtljajev vašega pravokotnega brusilnika ne presega priporočenega števila vrtljajev za izdelek, ki ga uporabljate, pri čemer upoštevajte, da večina pravokotnih brusilnikov deluje s fiksno hitrostjo približno 11.000 vrtljajev na minuto.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.