Laserski merilniki – možnost napak pri merjenju je praktično nična

Pri grajenju ali prenavljanju novega doma imamo pogosto kar precej težav, tudi z merjenjem razdalj. Vsekakor želimo izvesti povsem točne meritve, ki pa jih s pomočjo zložljivega metra težko dosežemo. Na takšno vrsto merjenja namreč vpliva veliko dejavnikov, na primer poškodovan ali manj kakovosten meter, premalo natančno odčitavanje, neravnina v prostoru. Pri merjenju večjih razdalj se napake v meritvah samo še seštevajo, na koncu pa dobimo samo približek dejanske razdalje. Odlična rešitev za to so zagotovo laserski merilniki.

Dejstvo je, da je možnost napak z laserskimi merilniki praktično nična. Takšne naprave nam namreč omogočajo najbolj natančne meritve, in to v prav vseh situacijah. Z njimi pa ne merimo samo razdalj, temveč tudi naklone, kote, površine in celo prostornine. Z merilcem na laser lociramo ali pa niveliramo.

Sodobni laserski merilniki

Laserski merilniki

Sodobno zasnovani laserski merilniki na laser vam omogočajo celo povezave preko Bluetootha oziroma prenos vseh podatkov v mobilne naprave ali na računalnik. Takšne majhne moderne naprave poleg merjenja zagotavljajo še shranjevanje izmerjenih vrednosti za njihovo kasnejše preračunavanje oziroma uporabo. Z njimi na preprost, hiter ter učinkovit način seštevamo, odštevamo, množimo in delimo.

Merjenje razdalj laserski merilnik uporablja s pomočjo pošiljanja ter sprejemanja svetlobnega signala – to je žarka. Ko pritisnemo na gumb, merilnik pošlje laserski žarek proti merjeni točki. Tam se žarek odbije in sprejme ga fotocelica v merilniku. Slednji nato izračuna razdaljo, in sicer glede na časovni interval med pošiljanjem ter sprejemanjem žarka v merilniku. Največji prednosti takšne naprave sta vsekakor natančnost in izjemen prihranek pri času.

Trije poglavitni koraki pri merjenju z laserji

Laserski merilniki torej na sploh ponujajo zelo preprosto in hitro merjenje, ker lahko v samo nekaj sekundah dobimo popolnoma natančne merilne rezultate. Najprej je treba merilnik razdalj postaviti na začetek razdalje, ki se jo želi izmeriti. Naprava ima praviloma vgrajeno še vodno tehtnico. Z njeno pomočjo si pomagamo, da je merilec povsem poravnan.

Nato se s pomočjo laserske točke ter vizirja natančno nameri v cilj. Če želimo, da je razdalja izmerjena, zato potrebujemo odboj žarka. Potrebno je le še pritisniti na gumb in meritev se pokaže v najkrajšem možnem času.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.