Separator je dobrodošel v vseh plovilih

Poleg tega, da je voda izjemno pomembna in koristna tekočina, pa je na drugi strani v določenih situacijah lahko tudi moteč dejavnik. V mislih imamo predvsem rezervoarje goriva na plovilih, pri katerih se pogosto srečujemo z zelo specifičnimi situacijami, ki se jih pri avtomobilih ne. Da bi tovrstne težave preprečili, je izjemno dobrodošel separator goriva.

Voda se v rezervoarju pojavi zaradi vlažnega zraka, ki prodira v rezervoar skozi različne odprtine, kot so na primer oddušniki, netesni zamaški ali odprti ventili. Zaradi temperaturnih sprememb v rezervoarju, vlažen zrak kondenzira in tako nastane voda. Ta se začne kopičiti na dnu rezervoarja, saj od tam ne more več izhlapeti.

Filter, ki izloča vodo iz goriva

Na ta pojav bistveno vpliva tudi razmerje med količino goriva in praznim prostorom v rezervoarju. Po domače povedano, če imate v rezervoarju malo goriva, je večja verjetnost, da se bo nabrala večja količina vode. Temu se izognete tako, da natančno načrtujete plovbo in pravočasno napolnite rezervoar z gorivom. Drugi način pa je, da med rezervoar in motor namestite separator goriva, katerega funkcija je tudi separacija vode in goriva.

Separatorgoriva je podobna naprava kot je filter, vendar je konstruiran tako, da se v njem izloča voda, ki je v gorivu. Voda se nato nabira v spodnjem delu iz katerega jo izpustite s preprostim vijakom. Poleg tega pa poznamo še separatorje, ki se uporabljajo v industriji. Le ti omogočajo izločevanje oljnih aerosolov, vodne pare in trdih delcev, ki so posledica priprave komprimiranega zraka.

Ta vnos je bil objavljen v Počitnice. Zaznamek za trajno povezavo.