Sončne elektrarne na ključ

Sem ena izmed tistih ljudi, ki je strašno premražena. Trenutno sem oblečena večplastno po principu čebule, pokrita z deko in odejo, kalorifer toliko da me ne odpihne, mene pa še kar zebe.

Morda sem slabo spala, a vstajanje iz postelje in odhod iz stanovanja v megleno in čemerno jutro, mi jemlje motivacijo za karkoli. Šele začetek oktobra je, pa je že tako hladno. Živela bi nekje, kjer je vedno toplo. Kjer te v nov dan predramijo prvi sončni žarki svetlobe, ne pa to…živ obup. In potem se ves tečen in nespočit usedi za volan in bodi potrpežljiv voznik. Ne gre. Preprosto ne gre. Tako se moj dan začne z razmišljanjem o poletju in krajih z večnim soncem.

Na poti v službo se vsako jutro peljem mimo hiše s sončnimi zbiralniki na strehi. Prav danes sem imela prav porogljive misli ob pogledu na njo, čeprav jo sicer vsakič, ko se peljem mimo občudujem. Kaj neki bodo mu te sončne celice danes? Zanimivo je dejstvo, da se o njihovi funkcionalnosti sprašujem prav danes. Radovednost mi ne da miru, zato sem se odločila, da jih kar med delovnim časom malo raziščem.

Kar ugotavljam je čudovito. A vi sploh veste, da se tem sončnim celicam reče sončna elektrarna? Saj vem, da mi predpona pove, za katero elektrarno gre, a nekako sta do zdaj za mene obstajali samo dve: hidro in jedrska. Zdaj sem dodala še tretjo: sončna. Sončne elektrarne na ključ so prava stvar. Kot vsaka elektrarna, tudi sončne elektrarne na ključ seveda shranjuje energijo, tako da sem olajšano ugotovila, da danes gospod s sončnimi celicami ne bo ostal brez elektrike. No, čeprav ni nujno. Če si ni omislil sončne elektrarne na ključ, je čisto možno, da se mu zgodi tudi. Sončne elektrarne na ključ so namreč sončne elektrarne narejene po meri uporabnika. To pomeni, da je vse premišljeno narejeno tako, da zagotavlja nemoteno oskrbo doma z energijo tudi na dni kot je današnji – ko sonček zakrije megla.

Odlično, dosegla sem svoj namen – že samo razmišljanje o soncu in toploti je pripomoglo k temu, da me več ne zebe.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt, Gradnja, Tehnologija. Zaznamek za trajno povezavo.