Tečaj nemščine pri petih letih

tecaj nemscine11V večini vrtcev so še nekaj let nazaj z vso vnemo ponujali učenje angleškega jezika, v našem vrtcu pa so nam povedali, da bo z novim šolskim letom tokrat na voljo tečaj nemščine. Starši smo bili seveda nekoliko presenečeni in nekateri so tudi protestirali proti takšni odločitvi, zato se nam pojasnili, da so se za tečaj nemščine odločili predvsem zato, da bi otrokom ponudili več. Pojasnili so nam, da se jim angleščina niti ne zdi več smiselna, saj se je otroci itak pričnejo učiti v šestih letih, torej v prvem razredu, tečaj nemščine pa bi lahko pomenil, da bodo otroci pričeli z zgodnjim učenjem kar dveh jezikov.

Večina staršev je bila mnenja, da bosta tečaj nemščine pri petih letih ter nato učenje angleščine pri šestih otroke zgolj zmedli. Učiteljica jezikov, ki naj bi nudila tečaj nemščine ter vzgojiteljice so sicer podale mnenje, da ni jezikov nikoli preveč in, da otroci po izkušnjah nimajo težav z učenjem več jezikov hkrati. Ampak starši se nismo dali.

Jeseni nas tako čakata dva jezikovna tečaja: nemškega in tudi angleškega jezika. Seveda pa ju bodo izvajali le, če bo dovolj prijavljenih – in glede na izkušnje prejšnjih let, ko je bilo že za angleščino malo prijav, je to precej vprašljivo. Očitno ostaja večno vprašanje, kdaj je pravi čas za prvo spoznavanje jezikov, še vedno neodgovorjeno.

Ta vnos je bil objavljen v Jezikovna potovanja z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.