Učenje angleščine “na pamet”

ucenje-anglescineKadar govorimo o tem, kolikšno je naše znanje angleškega jezika, ločimo svoje znanje ter učenje angleščine pogosto zgolj na dva dela: na slovnico in besedni zaklad. Če slovnična pravila niso težava, potem je krivec za pomanjkljivo znanje pač premajhen obseg besednega zaklada. Dejstvo je, da učenje slovnice »na pamet« in učenje besed še zdaleč nista niti sinonim za učenje angleščine, niti garancija, da z obvladanjem obojega angleški jezik obvladamo. Za uspešno komunikacijo je potrebno še veliko več!

Učenje angleščine – besedni zaklad

Poglejmo si zadevo s stališča besednega zaklada. Najprej tisto, kar je očitno: učenje cele množice tujih besed je naporno, in če se jih učimo z izpisovanjem iz slovarja, bomo prišli zgolj do tega, da jih bomo med seboj »zamešali«. Ne, besed se ne moremo učiti posamično. Učenje angleščine bo uspešno le, če se bomo novih besed učili v frazah – s tem jih namreč umestimo v določen kontekst, kar je nujno za uspešno komunikacijo. Slovar torej pustite pri miru in se učite fraze, v katerih imajo besede smisel in s tem dejansko »oživijo«. Fraze, ki imajo pomen, nas namreč asociirajo na najrazličnejše podobe iz realnega življenja, zato jih možgani lažje shranijo v spomin, s tem pa tudi besede, ki se v njih pojavljajo. Takšno učenje angleščine je zato hitro, besedni zaklad pa dejansko rase brez težav, saj besede ponotranjimo.

Dvomite? Pomislite na to, kako ste se kot otrok naučili maternega jezika. Niso vam dali slovarja ter vam naročili, da si zapomnite vsak dan deset novih besed. Ne, učili ste se jih iz situacij – zapomnili ste si jih glede na to, kdaj in kako so bile besede uporabljene v povedih. In ni bilo težko! No, tako lahko poteka tudi pravilno učenje angleščine.

Ta vnos je bil objavljen v Izobraževanje, Jezikovna potovanja. Zaznamek za trajno povezavo.